Grafmonumenten, gedenktekens en urnmonumenten
Gansstraat 130, Utrecht | T: 030 251 69 55 |
Gansstraat 130, Utrecht
Direct bellen | Mailen

Met de hand gehakte letters


Als een van de weinige steenhouwerijen in Nederland, gebruiken en onderwijzen wij de techniek van het handmatig hakken van letters en ornamenten in de zachtere steensoorten, zoals Belgische hardsteen, Franse Vaurion, Engelse Leisteen, Italiaanse marmer, etc.

Een letter in een steen aanbrengen vergt kundigheid en ervaring. Daarnaast zijn een vaste hand en gevoel voor het materiaal onontbeerlijk. Steenhouwerij Joh. Jansen werkt met steen- en beeldhouwers die deze oude technieken nog ten volle beheersen. Het is ons streven om als leerbedrijf het aloude vak van steenhouwer in al zijn ambachtelijke facetten in stand te houden.

Bij het hakken van letters wordt een letter eerst op de steen getekend. Daarna wordt met hamer en beitel, tikje voor tikje, de letter in de steen gehakt. Dit wordt meerdere malen herhaald om de juiste diepte te bereiken. Uiteindelijk ontstaat een in een V-vormige geul verdiepte letter.

Een andere door ons gebruikte techniek is het weghakken van de omringende steen rondom de letters. Op die manier ontstaan 'verheven letters', zoals ze worden genoemd.